marți, 22 decembrie 2015

Feerii de Craciun în Germania

Imagine personala
Pietele de Craciun sînt o feerie în Germania (ce e drept populara si uneori la limita vulgaritatii). Dar, daca n-ar exista, ar trebui inventate. Nu poti trai inconjurat numai de Louis XV, trebuie sa mai vii si in contact cu... lumea.
Sa te bucuri ca un copil : de decoratiile de Craciun. Si ca un adult : de vinul fiert.
Sa admiri renul kitch care "vorbeste" de pe acoperisul unei casute si sa te bucuri de lumini.
Pentru cei mai multi, piata de Craciun este un obicei care nu tine cont de vîrsta, de clasa sociala, de nivel cultural : între noiembrie si ajunul Craciunului, sa treci pe acolo face parte din pelerinajul locului. Au crescut cu asta, asa cum noi am crescut cu "oraselul copiilor".
Si, daca tot sintem în Germania, ne conformam si noi.

Imagine personala

Imagine personalaImagine personala


Imagine personala


Prieteni se întîlnesc la "piata" si la un pahar, dupa orele de munca (imagine personala)

Imagine personala

Imagine personala2 comentarii:

 1. In Germania cred ca oamenii sunt mai putin pretentiosi si se bucura de viata cat pot (cel putin asta a fost impresia mea de cate ori am trecut pe acolo, cu ocazii diferite). Iar bucuria lor e contagioasa.
  Craciun fericit tie si familiei tale! Sa te bucuri de vacanta!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumim mult, Gabriela !
  Si, da, ai dreptate, uneori sint chiar prea... nepretentiosi : nu se mai imbraca deloc (în multe orase, uniforma este hanoracul, blugii si eternii adidasi). Desigur, asta depinde de clasa sociala.
  Dar este drept ca isi pun problemele la alt nivel : nu vorbesc continuu de bani (desi sint foarte multi care într-adevar nu au si o scot greu la capat, isi vad prietenii, continua sa se bucure chiar si din bucurii mici si bucuria nu vine neaparat din a avea, ci din a te bucura cu prietenii la o cana de vin fiert si un cîrnat cu mustar, pe un colt de masa, la Piata de Craciun). Desi probleme sint, ca peste tot. Si, intr-adevar, se bucura de viata din plin : chiar si din putin.

  RăspundețiȘtergere