vineri, 3 aprilie 2015

Un oras cu lumini

 
În plina dimineata...

Adesea, în Suedia, e noapte. O buna parte din an, e noapte devreme. Suedezii sînt obisnuiti. Si... compenseaza : desi aprilie, desi multa lumina si mult soare, orasul are obsesia luminii, a luminilor. 
La fiecare fereastra suedeza exista o sursa de lumina : o veioza, lumînari, lampi... Seara e feeric. Iti imaginezi viata din spatele ferestrelor, linistita, la caldura. 

Chiar si birourile au lampi în ferestre. Si chiar si cînd birourile sint goale, noaptea, lumina lampii din fereastra ramîne aprinsa (în zilele noastre, adesea e vorba de lampi pe baza de LED, deci cu consum slab). 
Obiceiul lampilor în fereastra, traditia lui, are, se pare, doua radacini : una ar fi cea a sufletelor celor care nu mai sint, pentru care, precum la noi, se aprinde o lumînare. O alta ar fi - pentru ca sîntem într-o tara cu traditii marinaresti - pentru a lumina calea de întors acasa a marinarilor plecati. Ca e una, ca e alta, astazi obiceiul se perpetreaza peste tot si aduce încîntare zilelor si noptilor suedeze. 

Un alt obicei "de lumina" suedez este decorarea, aproape obsesiva, a oricarui loc public (pragul usii unui restaurant, tejghea de bar, masa,...) cu luminari aprinse. 


Starbucks, în Stockholm, în plina zi...

Chiar si la hotel, la receptie si pe masutele joase cu fotolii din lobby, sînt continuu luminari aprinse. Chiar si în plina zi. 
La fel în restaurante, în cofetarii : fiecare masa are mereu un suport cu lumînari aprinse. O flacara mica si adevarata care pîlpîie în fata noastra si da imediat locului o impresie de intimitate (si nu, nu sint electrice precum vedem, din pacate astazi, in unele biserici vestice).


Bar suedez, în plina zi...
De asemenea, la usa restaurantelor, te invita înauntru flacara unei lumînari mai mari sau cea a unui mic foc, a unui felinar pus pe prag. Cînd cade seara si cauti sa manînci ceva, invitatia luminii care arde în prag e nepretuita. 

Si, da, se maninca foarte bine în Suedia : combinatii interesante, surprinzatoare (brînza cu un sos de tip dressing de salada, dar mai gros, de exemplu, peste marinat (o minunatie !), friptura de ren sau elan, nabanuit de frageda, prajituri in fata carora orice idee de regim dispare în nori de frisca...).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu