marți, 30 decembrie 2014

Ca din alte vremuri...

Istoric vorbind, Baden-Baden este un oras... de ape : aici notiunea de spa este ridicata la rangul de lux necesar, cu tot ceea ce implica el : îmbaieri, învaluri cosmetice, sauna, masaj si purificari mai mult sau mai putin interioare - întru clatirea gustului de sampanie, desigur. 

Baden-Baden are terme (nudiste sau nu, alegerea va va fi personala), decorative izvoare stradale la dispozitia curistului, însa sîntem aici departe, foarte departe de Govora. Atît de departe încît, cum zicea un contemporan de-al lui Dostoievski*, apele sînt o îndeletnicire printre multe altele, atunci cînd mai ramîne timp.  

Baden-Baden : un hotel de un șarm ușor desuet și de un confort ireproșabil : camere mari, baie cu lumina naturala (fereastra uriasa, cu vedere spre munte). Iar apa de la robinetele cazii este termala : cum altfel ? caci se prea poate sa nu aveti timp de ea decît sub aceasta forma, de necesara spalare.

Dar nu stiu daca articulatiile îsi pierd din rigiditate la Baden-Baden (orasul permite vizita în mers pe jos), însa viata aici pare sa aiba o suplete nemaipomenita, lumea întreaga este usoara si bine dispusa.


Baden-Baden (imagine@la-paris-si-pe-alocuri)

Baden-Baden (imagine@la-paris-si-pe-alocuri)


baia, a carei cada permite spalarea cu apa termala _______________________________________
Dostoievski a scris "Jucatorul" în urma sederii la Baden-Baden. 
Pe aici au trecut si Turgheniev si Paganini (acesta din urma chiar în acest hotel), asa cum, mai aproape de noi, au trecut si David Rockefeller sau Bill Clinton. Acesta din urma a descris  Baden-Baden : atît de frumos, încît simti nevoia sa-i repeti numele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu