vineri, 5 decembrie 2014

Parizisianisme de decembrie

Înca de la începutul lunii, parizienii intra într-un fel de "stare de decembrie" care începe timid, cu înfofoliri sclipicioase observate în metrou : mai un pullover de casmir pretios, mai o bluza cu un fin fir argintiu la gît - chestii pe care oricine le-ar gasi vulgare pentru banala deplasare la lucru, daca n-ar fi un fel de regula nescrisa si de toti acceptata a lui decembrie; amanunte precursoare ale sarbatorilor care se anunta, tinute mult mai "casual" decît de obicei pentru unii si foarte elegante pentru altii, în functie de programul zilei si al serii.
Tinutele business se fac rare sau se "aranjeaza" în tonuri de bej-foie gras, maron-ciocolata sau maron-castana glasata, apar ca din senin mantouri rosii-Mos Craciun peste rochii scurte, negre, cu mansete albe de subreta... deh, tendintele din moda nu se discuta !... Ciorapii ramîn negri, opaci ziua, transparenti seara. 

Nu e numai dorinta oamenilor de a intra în "atmosfera", ci exista si o explicatie practica a fenomenului : este perioada în care parizianul obisnuieste sa-si faca timp pentru mai multe iesiri la spectacole decît de obicei, cea în care încep diferite evenimente rituale : concerte de Craciun (în biserici si sali de teatru), petreceri de întreprindere, cine sau cocktailuri de ambasada (pentru cei cîtiva), diverse invitatii de sfîrsit de an, cu sens sarbatoresc. Cum timpul e pretios si, adesea, distantele între acasa si birou (pentru cei mai multi) destul de lungi, omul nu se mai întoarce sa se schimbe între orarul de lucru si dusul la distractie.

Încep sa iasa din sertare bijuterii de pret, gulere de coiot si de vulpe (doamnelor, se pare ca revine în moda blana de vulpe roscata). 
Fularele, de mohair, imense, dînd gîtului o alura de guler din perioada Tudor*, sînt facute sa induca o senzatie de protectie si dulce somnolenta în mijlocul oricaror intemperii; au motiv de pled englezesc si dimensiuni asemenea. 
Hainele de blana (cît se poate de naturala, caci orice "plastic" ar deveni repede grosolan si friguros în lumina cruda a metroului), ies elegant si numeroase din dressinguri mirosind a lavanda si se afiseaza dis-de-dimineata. 
În restul anului, oricine ar privi lung la o asemenea desfasurare de lux la orele 9h. În decembrie, ea se afirma crescendo, pe masura ce ne apropiem de Sarbatori. 
Iesitul dupa cadouri prin magazine (dintr-o data nu mai e loc nicaieri) este o alta ocazie de destindere : la ora prînzului, între doua sedinte de shopping, restaurantele sînt si ele pline, seara, dupa cumparaturi, unii se mai opresc sa bea un pahar, cu sacosa la piciorul scaunului si toate astea sînt ocazii de a glamouriza momentul, un fel de "festivitati dinaintea festivitatilor "de la sfîrsitul lunii. 
Se stie ca francezul tine la silueta : prin urmare, manînca bine, dar cu masura, bea bun, dar fara betie si etaleaza cu generozitate momentele de sarbatoare de-a lungul întregii luni. În acest fel, nu se ghiftuieste în trei zile cît într-un an si se simte mereu lejer si gata de un toast. 


_______________________
*asa numitele "Tudor ruff collars".

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu