marți, 30 decembrie 2014

Baden-Baden, un film în versiune originala

Baden-Baden / Germania(imagine@la-paris-si-pe-alocuri)

Acoperit de zapada, asa cum l-am visat, Baden-Baden e o surpriza si un perpetuu spectacol : pe de o parte, un amestec de tradiție și bani vechi, pe de alta un puternic miros de ruble, dar fără ostentație, căci toată lumea pare, aici, sa aiba aceleasi mijloace de subzistenta : substantiale. 
În aceste conditii, o atitudine de "uite-ma sa ma vezi" ar aparea vulgara, parvenita, iesita din cadru. Caci despre un cadru vorbim : cel al unui film care se petrece pe... o insula. Baden-Baden este o alta lume, suficienta sie-însasi, o pelicula care se deruleaza în 4 D, sub ochii nostri. Fara ecran si fara bilet. 

Strada este primul spectacol la care asistam : visam cu ochii deschisi - n-am văzut niciodata atâtea blănuri pe metru pătrat. În afara de vitrinele bijuteriilor, din nici o alta vitrina nu lipseste expus ceva cu blană. 
Baden-Baden (imagine@la-paris-si-pe-alocuri)
Vînzătoarele sînt extrem de amabile și de profesionale : le descrii ce vrei și vin exact cu obiectul dorit; cumpararea unei perechi de dresuri de o anume bleumarin lucios si foarte fin mi-a luat exact 2 minute.  
Femeile de pe strada sînt coborîte de-a dreptul din paginile lucioase ale revistelor : mantourile lungi, cu cordon*, de casmir camel, ale domnilor par obiecte vestimentare modeste pe linga cele profunde, matasoase, ale doamnelor, care unduiesc în falduri de chinchilla, lungimi de vizon, linx, coioți si alte, asemenea zoologice invaluiri, la orice vîrstă : cele foarte tinere se multumesc cu gulere, mansete si caciuli, dar nu numai. Cele trecute de 30 de ani însa, penduleaza între aparitii à la Audrey Hepburn : tocuri joase, machiaj discret, mantou luxuos, bijuterii aproape invizibile, ceasuri pretioase; si, desigur, atunci cînd, în interiorul unei cafenele, blana aluneca languros de pe umeri, nelipsitul colier de perle.

La Baden-Baden se vorbește germana, secundar rusă, se bea șampanie la orice oră, iar pe stradă acoperita de zapada te simți ca în Anna Karenina : domni mai mult sau mai puțin tineri poarta paltoane lungi cu gulere de blana, afiseaza pasul sigur si lent al tîmplelor grizonante care nu au grija zilei de mîine, iar, în interior, practica înca sarutul mîinii cu mare eleganta. 
Baden-Baden (imagine@la-paris-si-pe-alocuri)
Daca strada e colorata, culoarea nu este cea a hainelor : acestea nu au nevoie de culoare pentru a fi remarcate. Decoratiile din jur, atmosfera de sarbatoare care pluteste peste tot, de la usa magazinelor la pragul cafenelelor, dau vietii un iz de baloane colorate. 
Baden-Baden (imagine@la-paris-si-pe-alocuri)
 În afara de asta, Baden-Baden este un oras foarte frumos, în care istoria si cotidianul se amesteca cu eleganta. Si în care orice pare posibil.
Baden-Baden (imagine@la-paris-si-pe-alocuri)
 
 

Baden-Baden (imagine@la-paris-si-pe-alocuri)Baden-Baden (imagine@la-paris-si-pe-alocuri)

___________________________________
* tip "halat de baie"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu