duminică, 5 octombrie 2014

Prînz de octombrie la tara

L'Isle-Adam (imagine personala)


Orasel cît un sat mai maricel, L'Isle-Adam îmi era complet necunoscut. Iesind, ieri, de la Muzeul trenurilor cu aburi, vedem pe unul din indicatoare : "L'Isle-Adam, oras turistic". Sugerez sa ne alungim pîna acolo. 
Aveam sa descoperim ca nu eram singurii : chiar si Mozart fusese la L'Isle-Adam. Iar Balzac, cu entuziasmul celor 18 ani pe care îi avea atunci, îi scria surorii sale : "tu stii ca L'Isle-Adam este paradisul meu terestru". 

Imagine personala
Paradiziac si astazi, pentru oricine : în centrul orasului, din mijlocul unui pod de lemn care traversa rîul, aveam sa admiram o nutrie la... "piscina" (eram prima data cînd vedeam una altfel decît sub forma de... caciula).

nutrie (imagine : Mr. Right)

nutrie (imagine : Mr. Right)
Sub soarele unui octombrie neobisnuit (care ne permite înca mîneci scurte si sandale), descoperim un coltisor de natura surprinzator de linistit : cîtiva localnici se plimba agale pe strazi, altii se lasa condusi de catelul din lesa si unii de sotie, cîtiva sînt la picnic pe malul Oise-i, iar noi lasam masina si ne auto-ghidam la întîmplare, în cautarea unui restaurant demn de peisaj. 


Imagine personala
S-o fi comandat si nu putea fi mai nimerita : la cîtiva pasi de apa, înconjurata de iarba, terasa era plina, dar lumea sporovaia ca de duminica, într-o atmosfera calma si relaxata. 

Prînz prelungit pîna tîrziu spre sfîrsitul dupa-amiezii, lent si savuros, terminat cu un "café gourmand", formula care ofera, pe lînga cafea, toate deserturile "casei", în format miniatura. Mai mult decît copios (baba cu rom, macaron, capsuna, cannelé, tartelette au chocolat, madeleine, jeleu de fructul pasiunii, crema de zahar ars si, roz ca un trandafir, zaharul pentru cafea).

Imagine personala

Drumul spre casa a fost însotit de toamna. Iar marele oras ne-a întîmpinat de-a dreptul cu ploaie.

Imagine personala

Imagine personala


2 comentarii:

  1. Am "pinuit" fotografia cu dulciuri! Zona este incantatoare; am cautat pe harta si am observat ca este plasata intre doua parcuri naturale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Într-adevar, este între parcul natural al Vexinului si cel al Oisei. Soseaua strabate zone umbrite de padure, esti avertizat tot timpul sa fii atent la traversarea caprioarelor sau a cailor, e foarte verde în orice anotimp, salbatic fara a fi departe de civilizatie. O adevarata placere sa treci prin zona. In plus, în afara de rari belgieni sau englezi, foarte putini turisti se abat prin zona desi ambele parcuri sînt la o aruncatura de bat de Paris (mai putin de 50 de km).

    RăspundețiȘtergere