sâmbătă, 4 octombrie 2014

Abureli de weekend

Imagine personala

O zi însorita ca un borcan de miere. 
A început la nord de Paris, cu o vizita de muzeu în aer liber. 
Cîtiva pasionati, pensionari de la SNCF (varianta franceza a CFR-ului), benevol si în timpul liber, reconditioneaza locomotive cu aburi si vagoane vechi, care circulau prin satele franceze la începutul secolului XIX. 
Din munca lor a luat nastere un muzeu în aer liber. Care se intretine din modica suma a biletului de intrare si, probabil, din ceva donatii. Trenuri de drumuri secundare, dar nu mai putin pitoresti.
La date fixe, trenurile sînt puse în miscare si, vizitatorii, inventati calatori, se pot misca cu ele cîteva sute de metri.
Un asemenea eveniment am pîndit noi astazi : punerea în miscare a unor locomotive cu aburi. 

Imagine personala

Mecanicul si-a îmbracat uniforma, în curînd fata îi va fi murdara de carbuni ca pe vremuri. Locomotiva, slefuita, straluceste ca noua si scoate aburi pe nari, banchetele vagoanelor sînt de lemn, dar pasagerilor - amuzati - le e greu sa-si închipuie kilometri facuti în felul asta. 
La coborîre, pîna si noi avem în par urme de funingine. Si, cum aburul are menirea sa se transforme în apa, mica noastra aventura de weekend se va sfîrsi... sub dus. 

2 comentarii:

  1. Un muzeu foarte simpatic. La noi in tara avem locomotive de muzeu chiar pe diferite trasee (mocanitele)!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, mocanitele se aseamana. Istoric, vorbind, mocanita era un tren forestier. Cele din muzeul de mai sus, erau, la origine, în special trenuri de calatori.
    Acest muzeu este unul mic, asociativ, nascut din initiativa cîtorva pensionari. Este cunoscut mai ales de oamenii din zona, un fel de curiozitate "locala". Nu merita cine stie ce deplasare speciala si nu are rîuri de autocare parcate în fata.
    E adevarat însa ca ne-am lasa tentati de o excursie cu mocanita, pentru peisaje, pentru pensiunile din jur si pentru gastronomia locala, desigur.

    RăspundețiȘtergere