duminică, 20 aprilie 2014

Un iepuras foarte darnic si o masa festiva

Dau o nota de veselie eleganta oricarei mese. 
Se pot folosi la fel de bine pentru Craciun (rosul este la loc de cinste), pentru Paste (cu galben, verde si bleu, e ca si cum primavara ar bate la usa cu multime de flori). 
Si un specialist în marketing ne va spune ca auriul aduce exact acea adiere de lux care nu poate lipsi de la o masa pentru ocazii speciale. Sau chiar pentru meniuri exotice : de ce nu din bucataria indiana ? Caci modelul este insipirat de ornamentele unui manuscris indian continînd poeme de Saadi, de la începutul secolului al XVII-lea si aminteste luminoasa paleta de culori a sari-urilor din regiunea Pendjab si Cachemire.


Cum, într-o lume moderna, esteticul se îmbina cu practicul, farfuriile se pot spala la masina si fac parte din acele produse a caror colectie este "urmarita" de catre fabricant pe durata a cel putin 30 de ani. Daca una dintre farfurii se sparge, poate fi deci comandata oricînd, la bucata. farfurie de prezentare si farfurie pentru cina, colectia "Dhara rouge"-Philippe Deshoulières

__________________

Pentru o masa festiva, se foloseste întîi o asa numita "farfurie de prezentare", care are doar un rol decorativ. Cînd se schimba fafuriile pentru felul urmator, farfuria de prezentare ramîne pe masa pe toata durata cinei. Se va schimba doar cea pe care se manînca direct. 

Tipic pentru Franta (si Scotia) : tacîmurile se aseaza întotdeauna "cu fata în jos" (furculita cu coltii spre fata de masa, de exemplu). Aceasta traditie îsi are sursa pe vremea cînd o familie trebuia sa lase sa se vada, înscrise pe tacîm armoriile sau monograma care-i erau specifice.

În celelalte tari (Anglia, Statele Unite), tacîmurile se aseaza cu fata în sus, dar - în aceste tari - monograma (sau, în zilele noastre, marca argintului sau... a firmei), este si ea înscrisa pe fata tacîmului, deci ramîne de asemenea vizibila).


Un comentariu:

  1. Mi-am dorit mult timp sa am portelan de Limoges, dar poate, cine stie?, va poposi candva si pe masa mea.
    Felicitari pentru achizitie!

    RăspundețiȘtergere