marți, 15 aprilie 2014

Oglinzi, una peste alta

Nu pot sa spun ca ma dau în vînt dupa ansamblul arhitectural numit Front de Seine. Este în arondismentul 15 al Parisului si, dupa mine, cam strica cliseele pe care le avem despre arhitectura pariziana. O îngramadeala de zgîrie nori, construite, majoritatea, în anii '70. 
Era cît pe-aci sa locuim, la un moment dat, într-unul din ele. Ne-am fi lasat tentati de privelistea asupra capitalei. Am renuntat dupa 15 secunde de gîndire : ce se întîmpla în cazul unui incendiu ? cîta rabdare are un hamal de mobile sa nu juleasca un colt la mutare sau la livrare, atunci cînd obiectul nu încape în nici unul din lifturi ? 


Paris, Turnul Cristal

Turnul Cristal face parte din acest ansamblu si este, deocamdata, ultimul zgîrie-nori construit la Paris, în 1990; astazi un centru de afaceri de 28 de etaje.
Se pare ca, pentru conceptia taieturilor în fatada, arhitectii s-au inspirat din conceptiile lui Dali despre lumina. Pe mine una nu ma inspira, decît limitat (poate din afara si, iluminat, noaptea). Face însa parte din acest oras si merita mentionat macar pentru o plimbare. 3 comentarii:

  1. Citeam cu multi ani in urma ca sunt destul de criticate blocurile inalte din Paris. Cu toate acestea, se pare ca edilii nu s-au oprit (decat intr-un tarziu) de a le construi.
    Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi tie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Într-adevar, exista regulamente arhitectural-urbanistice specifice constructiilor pariziene. De exemplu, înaltimea posibila a unui imobil nou este strict reglementata si depinde de largimea strazii; in felul acesta o cladire noua foarte înalta nu poate fi lipita lînga una foarte joasa, constrastînd cu ea în mod flagrant. Se pastreaza astfel un echilibru si o coerenta arhitecturala.
    Pe de alta parte, regiunea pariziana fiind într-o zona ne-seismica, orice înaltime este posibila fara pericol, cu conditiile enumerata mai sus.

    RăspundețiȘtergere