vineri, 4 aprilie 2014

De la Paris la Londra cu metroul

Aveam cumparaturi de facut : cele obisnuite, de-ale mîncarii.
Apoi Mr. Right avea chef de "crossbuns" (un fel de chifle, tipic englezesti, din coca de cozonac, cu stafide), iar eu m-as fi aruncat la niste "bhaji" (chiftele din legume, tipic indiene), asa ca - nici una, nici doua - am tintit spre "Marks & Spencers". Unul dintre cele pariziene, desigur. 

Cel mai apropiat era în Centrul Comercial Beaugrenelle, deschis în octombrie anul trecut. 
Nu ajunsesem înca la el si ma asteptam la un mastodont plin de lume pestrita (de tipul celor care au doar o "cultura de mall", pentru ca doar acolo stiu sa se duca cînd se plictisesc). 
Desigur, notiunea de mall, în Franta, nu exista. Exista cea de centru comercial si nu are nimic luxuos in ea. Dimpotriva. Pentru omul normal, e doar o adunatura de magazine în care îsi face cumparaturile repede pentru ca le are pe toate gramada. Fara pretentii, daca n-ar fi aceea de a cîstiga timp.

Centrul Beaugrenelle parea golut. Asta probabil pentru ca era soare afara si un adevarat timp de primavara sau poate doar pentru ca este urias (45 000 m² care te împing sa îi vezi o practicalitate de pus la îndoiala : rezistenta umana fiind limitata, distanta parcursa de-a lungul vizitei fiind totusi destul de generoasa, la un moment dat nu mai poti si vrei sa scapi de acolo cît mai repede. Poate doar cu rollers s-ar mai cîstiga ceva timp sau s-ar mai economisi resurse fizice, numai ca rollersii sînt interzisi în magazine). 
Cert este ca, spre surprinderea si placera noastra, nu era lume multa si ne-am putut face cumparaturile în voie.

Locul arata bine, e larg si aerisit (si da, e imens), inundat de lumina. Cu un acoperis "vegetalizat", pe care creste iarba ca pe un teren de fotbal.

La Marks & Spencers, Mr. Right sarea ca un ied de la un raft la altul, încîntat si în elementul lui printre produsele englezesti (pîna si modul de decorare si distribuire a raioanelor este identic cu cel din magazinele-surori din Anglia), încît, la iesire, a avut un moment de surprindere, regasindu-se, din nou, brusc, pe strazile Parisului. Seara, acasa, avea sa-mi spuna : "cu siguranta nu este ultima data cînd mergem acolo !..." - franza care - în gura unui barbat - masoara destul de bine gradul de interes într-ale cumparaturilor de acest tip. 
Hm, nu numai ca a suportat, dar mai vrea...  Centrul comercial Beaugrenelle (M° Charles Michel, linia 10), decorat cu un mobil, opera artistului Xavier Veilhan

Si pentru ca la toaleta se masoara calitatea unui loc public, iata cum arata una din acest centru : imaculata, cu spatii separate pentru refacerea machiajului, moderna si cu suficiente cabine pentru a evita... inevitabila coada din spatiul dedicat doamnelor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu