sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Visul unei nopti de iarna

Se zice ca un menaj decent,  ar trebui sa cumpere cîte un set de lenjerie pe an. În felul acesta, veti avea destula lenjerie de pat pentru fiecare camera : cea de buna calitate se învecheste greu si tine cu anii (am mostenit de la bunicii lui Mr. Right, un set-doua de lenjerie din percal matasos, care arata ca noi. Dar au, probabil, cel putin 40 de ani).
Cum este un obiect pe care îl veti avea deci ani de zile, merita sa investiti, în acelasi timp, în frumos si în calitate (bumbac, percal, satin de coton - cel putin 95 fire/cm² sînt obligatorii -, pentru a fi siguri de rezistenta în timp).
Ralph Lauren are o lenjerie de pat care îmi inspira, de multi ani, un confort pe care l-as numi "individual" : te simti retras în propriul cuib, linistit, intim si promitator de vise placute.  Acel bine pe care îl ai numai acasa.
Anul acesta mi-au ramas nostalgii de frig si zapada si ger.
De unde si ideea de a profita de soldurile "de iarna".
Am scapat deci la cheltuieli, cu gîndul ca, varianta de mai jos se poate folosi iarna, în general, si, mai ales în preajma sau în timpul Sarbatorilor. Si, desi Sarbatorile abia au trecut, omul gospodar, dupa cum se stie, îsi face din vreme si carul si sania.

lenjerie Ralph Lauren : tartan Stuart

Cîteva precizari si despre modul de a face patul. 
Hotelurile fac sistematic paturile "à la française", cu fata de plapuma bagata sub saltea, la picioare. 
Lenjeria de pat frantuzeasca este chiar fabricata special pentru acest mod de a face patul : fata de plapuma se termina cu o deschizatura, mai îngusta decît restul, care se va baga sub saltea. 
Tipul acesta de lenjerie are trei avantaje : 
- patul arata întotdeauna ordonat si bine facut; 
- plapuma nu aluneca în timpul noptii (trei sferturi la mine, un sfert la tine...); 
- picioarele stau întotdeauna la cald. 


Atît salteaua cît si pernele sînt întîi acoperite cu o husa protectoare, ca o prima fata de perna/saltea, dintr-un bumbac mai gros sau din flanela. Apoi pernele sînt îmbracate cu obisnuita fata de perna, iar salteaua cu cearsaful-husa. În felul acesta, salteaua si pernele sînt protejate si nu îngalbenesc. 
Aceste fete de perna / saltea protectoare sînt suficient de usoare, fine si simplu de scos (ele îmbraca salteaua ca un prim fitted-sheet) pentru a fi spalate în masina, o data la o luna-doua.
Si, pentru ca am auzit tot felul de bazaconii, e bine de precizat ca fetele de perna, de plapuma si cearsafurile pe care dormim, se schimba si se spala o data pe saptamîna, ca dormiti cu pijamale sau fara.
O alta caracteristica, traditionala, a lenjeriei de pat în Franta, este faptul ca ea include si un obiect de... somn care se numeste "traversin". Este vorba de un sul (în imaginea de mai sus, cel rosu, de sub perne), de latimea patului (exista pentru paturi simple/single si pentru cele duble) si consistenta pernelor (moale, pufos, umplut cu puf de gîsca sau cu material sintetic, dupa dorinta si buzunarul fiecaruia). Este neasteptat de confortabil si este o excelenta alternativa a pernelor : oaspete într-o casa frantuzeasca care se respecta, vi se va da întotdeauna, la alegere, perna si/sau traveversin-ul. 
Desigur, un oaspete strain va privi uimit obiectul si, probabil, precum soacra mea, va fi tentat sa îl refuse. Dar daca îl lasati sa încerce întîi si sa aleaga, avînd la dispozitie ambele variante, va vi surprins chiar el ca opteaza pentru "traversin". Pe oamenii în vîrsta, cu greu îi obisnuiesti cu noutati, mai ales cînd acestea tin de confortul lor personal, de somn si de lipsa insomniilor. Si totusi... astazi, soacra mea doarme, la ea acasa, pe atît de frantuzescul traversin (ne-a cerut chiar ea sa îi cumparam unul).
Desigur, poate fi folosit si numai ca modalitate de sprijinire provizorie e pernelor, în timpul cititului în pat sau, ma rog, al uitatului la televizor. 
De asemenea, asa numitul cearsaf plat, fara elastic în colturi, este folosit ca "cearsaf de deasupra", peste care se pune plapuma, înfasata si ea în fata proprie. 
Cei mai multi oameni au renuntat la ideea acestui "cearsaf de deasupra", dar el se întîlneste înca, este propus de magazine la vînzare si se practica înca în hotelurile renumite.


lenjerie de pat traditionala frantuzeasca (cu "traversin"-perna-sul, cearsaf "de deasupra"), image via linvosges.com

Dar cel mai adesea cearsafurile de pat frantuzesti (le-am întîlnit însa si la altii), sînt asa numitele "drap-housse" sau "fitted-sheet", cu colturi în care a fost strecurat un elastic si care acopera salteaua ca o husa. Calcatul lui este inutil, se va întinde perfect si va arata "ca la armata".cearsaf-husa (fitted-sheet), cu elastic la colturi (image via otakibaby.com)

Salteaua însa... Salteaua este elementul cel mai important al unui pat care se respecta si al unui somn odihnitor. Alegerea ei : o adevarata încercare; sau, mai degraba, multiple încercari ale fiecarui model în parte. Dati-va timp, mult timp, pina la hotarirea definitiva : veti dormi pe ea între 10 si 15 ani din viata. 

Dupa toate acestea, cred ca este inutil sa adaug ca nu cred în cearsafurile gofrate, adesea atît de subtiri ca aproape transparente, vîndute cîndva ca "neavînd nevoie sa fie calcate". Arata ieftin si întotdeauna mototolite. Despre confortul lor, daca veti compara... hm...

Dealtfel, lenjeria descrisa mai sus, bine clatita si corect întinsa la uscat, apoi impecabil pliata (Marta Stewart descrie o buna metoda de pliere a acelui fitted-sheet), apoi ordonata în dulap într-una din fetele de perna, nu va avea vreodata nevoie de fierul de calcat. 

Somn usor ! 

2 comentarii:

  1. Am citit acum cateva zile articolul si mi-am propus sa-l studiez pe indelete pentru ca am si eu in vedere sa scriu pe aceasta tema. Voi reveni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia aștept să te citesc, ai întotdeauna idei excelente.

    RăspundețiȘtergere