luni, 22 iulie 2013

Caracteristici nationale... în vacanta.

Asezati la masa unei cafenele, pe terasa si cu fata la strada, ne amuzam ca ghicim nationalitatea celor care ne trec prin fata. Întîi din înfatisare si din limbajul corpului. Apoi îi ascultam vorbind pentru a ne verifica supozitiile.

Desigur e vorba aici de caracteristici de suprafata, dar nu superficiale, caci apar ca o predominanta nationala, facilitînd recunoasterea tarii de origine. 

Cîteva :

Italienii gesticuleaza si se deplaseaza adesea în grup. Nu de prieteni, ci de familie, pe 2-3 generatii.
Italiencele au parul lung. La orice vîrsta, chiar trecute bine de 40 de ani. Cînd sînt tinere au o silueta de invidiat. Trecute de prima tinerete, afiseaza niscaiva urme de paste prin locurile semnificative.

Rusoaicele au parul foarte blond, oxigenat, în genul "papusa Barbie". Ruj pal, parul scurt.
Tinerele îl poarta uneori într-o coafura foarte structurata, lung sau scurt, stil anii '20, cu breton. Cele tinere sint adesea foarte moderne si provocator sexy. Stilul pitipoanca, vizibil de departe. Sau stilul "eleganta, dar sa se vada bine cît au în portofel". 
Toate poarta culori tari si afiseaza fete serioase, fara un zîmbet. De multe ori, cele pîna în 30 de ani, sînt însotite de un copil între 5 si 10 ani (se stie se marita foarte tinere si divorteaza la vîrsta la care, în vest, tinerele abia se gîndesc sa aiba un prieten "pe termen lung").

Româncele au, cel mai adesea, parul vopsit roscat.
Poarta cercei mari si mult aur.
Iar barbatii - blugi si... adidasi (cel mai adesea albi). Ati observat de altfel ca asta pare sa fie o uniforma nationala, purtata (aproape) in orice ocazie ? Blugii cu adidasi.
Vorbesc foarte tare, caci nu se aud sau nu mai aud bine (trasatura pe care am observat-o chiar si la telefon. Sa fie din vina televizorul lasat deschis 24 ore din 24 acasa ?)

Francezii (si frantuzoaicele) au o silueta bine mentinuta, chiar trecuti de prima tinerete. Mai ales ele.  Critica tot ceea ce nu e ca acasa. Si nu fac nici un efort de limba, daca celalalt nu o vorbeste pe a lor. Sînt îmbracate adesea în bej sau negru, in orice caz culori foarte neutre. Au adesea calcîiele ne-îngrijite în sandale, în ciuda unei oarecari elegante în tinuta.

Englezii beau excesiv de mult, de unde fetele adesea înpurpurate, poarta short si maieu foarte decoltat sau tricou fara mîneci, chiar si în marile orase; si se deplaseaza adesea cu berea în mîna. 

În alta ordine de idei, n-am înteles niciodata de ce :
- cînd sînt în vacanta, unii oameni se îmbraca "sport" si mai neglijent decît în restul timpului, chiar si atunci cind viziteaza marile orase (hanorac, short, slapi - în centrul capitalelor europeene ?)
- cînd sînt la plaja, oamenii manînca neaparat ceva, desi nu e ora mesei. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu