luni, 24 iunie 2013

Numai la Londra...

Pelerinajul nostru de shopping londonez a continuat (cum altfel ?) cu, nelipsitul si fantasticul magazin  Fortnum & Mason


Fortnum & Mason

Imaginati-va : un portar rotofei si jovial, trecut de 70 de ani, care va deschide usa cu aplomb, o scara de lemn îmbracata în mocheta (ca si restul etajelor), pereti pe casa scarii cu tablouri în ulei originale, într-un magazin care supravietuieste în acelasi loc din 1707; si care, înca de atunci, aproviziona (si o mai face si astazi) curti regale. 
La început nu era decît o bacanie : una de lux însa, care vindea delicatese. Astazi... e cam acelasi lucru, dar pe 4 etaje care contin si niscaiva restaurante, si un salon de ceai, si diverse alte articole de mare finete, ce nu au mai nimic de-a face cu alimentatia. 
Desi... daca aveti nevoie de un termos, îmbracat în piele bordeaux sau cognac, care sa contina nu mai mult de patru cescute de expresso, Fortnum & Mason va fi tinta dumneavoastra imediata. 
Daca partenerul dumneavoastra are nevoie urgent de o cutie din lemn pretios si furnir tip "loupe d'orme" (cu umidificator si termometru) pentru a-si pastra ocazionalele trabuce, exact acolo va trebui sa cautati. 
Daca nu va puteti imagina picnicul la "iarba verde" de 1 Mai Muncitoresc (sau, ma rog, cursele de cai de la Ascot) fara a va aseza pe un pled scotian din lîna cea mai fina, cu dublura impermeabila (la roua, se-ntelege !) si fara a gusta cel gratar (respectiv, somon afumat) din farfurii, pahare si tacîmuri aduse de acasa (my castle is my home !) în cosuri de rachita special fabricate pentru asta, Fortnum and Mason tine la dispozitia dumneavoastra exact ceea ce va trebuie. Contra unei modeste sume - ca pentru toate buzunarele, nu-i asa ? - ce variaza de la 35 £ la 25000 £. 
Si va scuteste si de bataia de cap a meniului, caci cosul pentru picnic va fi gata garnisit cu de toate, desigur ! 
Dar daca nu puteti înghiti decît din cratita bucatarului personal, la alegere, puteti dobîndi zisul cos si fara mîncare, caz in care va fi chiar un chilipir. 
Cît ? Cum "cît" ... ? Englezul pretinde ca cel care întreaba de pret e cel care nu si-l poate permite. 

Cos pentru picnic - image via Fortnum & Mason


Riscul unora dintre etichete este sa va provoace o intensa si urgenta nevoie de a vizita, doamnelor, ceea ce britanicii numesc "the powder room".
Caz în care veti fi în fata delicatei atentii, din partea casei (ca mai peste tot în Anglia), de a avea la dispozitie, dupa spalatul pe mîini de rigoare, o crema pentru mîini, delicat parfumata. 

Ca sa n-o mai povestim prea mult, trebuie sa adaugam doar ca magazinul este facut pentru oameni care "nu pot fara". 
De exemplu, cei ce nu pot face dus fara a-si proteja parul de o casca, nu una oarecare, ci una neaparat originala si fantezista. Desigur, Fortnum & Mason s-a gîndit si la acest moment de rapida însingurare - caci nu-mi pot imagina totusi un dus în doi pentru care veti vrea cu orice pret sa va protejati parul cu asa ceva : 

casca de (mai mult sau mai putin unic uz) pentru dus

Iar pentru oamenii normali ca noi, exista la parter si o nemaipomenita bonbonerie care vinde felii de portocala confiata, înbracate în ciocolata. Nu vor putea avea decit gust de portocala cu ciocolata, desigur, doar ca va va oferi întotdeauna un delicios motiv sa reveniti la Fortnum & Mason, ori de cîte ori veti trece prin Londra. Delicios ? Hm, in-des-crip-ti-bil !

Iar oamenii acestia sînt atît de siguri de ei, încît nici macar nu le trece prin cap sa-mi ofere portocale confiate în ciocolata - pe viata - pentru toata reclama pe care le-o fac aici.
Si totusi : noi nu ne-am îndurat sa ratam Fortnum & Mason. Si sa nu povestim despre el.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu