marți, 28 mai 2013

Scene de viata valenciana

Cîteodata, de cele mai multe ori din întîmplare, privirea cade pe scene insolite, tipice, pe fete care apartin locului, care se încadreaza în peisaj ca facînd parte din el.

Sîmbata dupa-amiaza tîrziu, la ora prînzului spaniol, usor ametiti de atîta soare dupa zile pariziene de adevarata toamna, ciuguleam din farfurii de tapas puse cu darnicie în fata noastra, cînd ochii ne-au picat pe acest cuplu care - pare-se - iesea de la vreo ceremonie (nunta, botez sau altceva, unii dintre ei înca pastreaza obiceiul de a se îmbraca nu elegant-modern, ci autentic traditional). 


Cuplu în costum traditional valencian

Pot fi sau nu pe gustul nostru, ne pot aminti (vag) ce binecunoscute costume ale altor etnii, dar aparitia lor, în plina strada, printre pietoni îmbracati modern, ramîne un neasteptat eveniment, pe care nu ne e dat sa-l vedem în fiecare zi.Costume traditionale valenciene

Sculptura moderna, sublimînd abstract coafura traditionala a valencienelor, într-unul din cartierele noi

Iesind de la o ceremonie, cuplu în costum traditional


A doua zi, duminica, ne plimbam pe strazi, cu ochii atrasi mai degraba de arhitectura cladirilor din jurul nostru, cînd o întreaga "procesiune" de costume traditionale ne-a iesit în cale. I-am întrebat ce sarbatoresc : se duceau la o slujba de "confirmare" (a ce, n-am priceput, caci cunostintele noastre de spaniola s-au dovedit, dintr-o data, frustrant de limitate) sau... logodna ? 


Cinci minute mai tîrziu, iesind dintr-o biserica chiar atunci vizitata, ne apare în fata acest cuplu care, fara un cuvint a luat poza pentru fotografiat, constient de efectul pe care îl producea asupra noastra aparitia lor brusca.
Scena de strada în fata Muzeului Ceramicii

Relaxare

Seara, spre asfintit. Ochiul admira, la tot pasul, arhitectura. Si de-odata...

Era cald si soare, dar, oricît de cald ar fi, exista oameni (sau o anumita generatie) care nu renunta la eleganta. Mi s-a parut scos dintr-o scena de film, nu mi l-am putut imagina nici în Germania, nici în Franta, nici în Anglia, nu, nu în alta parte decît în Spania.
Doua generatii, doua stiluri... Sentido comun ?Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu