sâmbătă, 27 aprilie 2013

Un nor de ciocolată

Spuma de ciocolată este un desert... pentru mai tîrziu : se face acum, în 10 minute, și se mănîncă peste 2-3 ore. Unul dintre acelea pe care le faceți repede-repede, pentru a vă impresiona... soacra, tocmai anunțată în vizita. 
Sau  genul de desert din categoria "aș mînca ceva dulce, dar nu știu ce..."


S-ar putea numi japonizant : "nori de ciocolată pe cer albastru"
Cumpărături :
  • ciocolată amară (se consideră 80g / porție)
  • ouă (1 ou / porție), foarte proaspete
  • unt (15 g / porție)
  • zahar vanilat (1 pliculeț de 8 g / porție)
  • esență de vanilie
  • un praf de sare
(cu cît ciocolata va fi mai de calitate, cu atît spuma va fi mai fină și mai gustoasă, desigur)

Mod de preparare :

Se separă gălbenușurile de albușuri.
Albușurile se bat spumă (mixerul la viteză maximă), cu un praf de sare. Vor fi gata cînd, odată întors vasul cu fundul în sus, spuma nu va cădea din vas. Se pun la frigider.
Zahărul vanilat se freacă cu esența de vanilie și cu gălbenușurile.
Ciocolata se topește lent, la temperatură joasă. Cînd este aproape topită, se adaugă untul și se amestecă bine. Se lasă să se răcească puțin. Apoi se adaugă gălbenușurile și se amestecă bine.
În cele din urmă, albușurile bătute spumă se vor adauga compoziției, încorporîndu-se treptat și lent.
Compoziția se pune în cupe sau în formele în care va fi servită și se lasă la frigider minim 3 ore.







2 comentarii:

  1. Ce minunăție de desert pentru vară!
    De reținut, să ne răcorim între prânz și cină, când soarele ne cam rătutește uneori, și nu știm ce icetea-uri și 'înghețățuri' să mai ingurgităm.

    Frumos le-ai denumit.
    Sună melodios și filosofic precum un haiku.

    RăspundețiȘtergere
  2. E un dulce cu totul special. Nori de ciocolata... minunat!

    RăspundețiȘtergere