vineri, 15 martie 2013

Sos pentru salata (baza)

Sosul (sau dressing-ul*) frantuzesc, clasic, pentru salata verde si cel mai des folosit este urmatorul :

Cumparaturi :

ulei de masline
otet / otet balsamic
mustar
sare, piper




Image via estoublon.com

Mod de preparare (pentru doua persoane) :

Într-un castronel se masoara 4 linguri** de ulei.
Se adauga otet, jumatate cît ulei (4:2)=2 linguri de otet.
Daca se foloseste otet balsamic se adauga (4:2)+1 linguri de otet.
Apoi o lingurita*** de mustar.
În cele din urma, dupa gust, sare si piper.

Se bate totul cu un mic tel, pina ce devine o emulsie omogena.
Emulsia obtinuta se toarna peste salata (si nu invers) si se amesteca salata cu sosul.

Aceasta este baza celor mai multor sosuri pentru salata.
Ea poate fi diversificata prin adaugarea cite unei mirodenii : usturoi sau ceapa, frunze de busuioc sau de menta, cardamome usor prajit (fara ulei insa), susan, mirodenii indiene, praf de lamîita, iaurt etc.




Image via degustitalia.it
__________________________________________________________________________________

* (în fr.) vinaigrette
** lingura de supa
*** lingurita de cafea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu