joi, 7 martie 2013

Palinca

H.&S. pe seara, la noi. Inainte de a ne aseza la masa, hai sa ne întindem la un aperitiv.
"Ce ati vrea ? "
Ei, ezita. In cele din urma, ma îndrept spre dulapul cu sticle din bucatarie si, de-odată, imi vine ideea sa-i fac sa guste o palinca de-adevaratelea, primita cadou acum 2 ani, de la buni prieteni veniti in vizita. Adusa, romaneste, in nelipsita sticla din plastic, de apa minerală : 2 litri de palinca focoasa.
E înca un mister pentru mine cum reuseste românul sa calatoreasca fara emotii, stiind ca are in valiza, invelita in diverse tinute de… calator la Paris, doi litri de palinca aromat mirositoare a pruna " de la mama mare… ". Material inflamabil, in toate sensurile cuvintului. Deci interzis in suta avionului.
Pun paharele, torn palinca (noroc ca le dadusem si paharele de apa alaturi), S. sorbeste cu elan si, in secunda următoare scoate flăcări pe nari...dragon… Eheeeei, nu stiai tu, draga mea, ca palinca nu e lichior de banana ?
H. insa e mai viteaz, ma lasa sa ii torn si al doilea pahar..., pare sa-i placa.
Chiar si E. termina primul paharel si scurge citeva alte picaturi intr-al doilea.
Are succes, palinca.
Si, in orice caz, e bun prilej pentru E. sa povesteasca cum a fost el la un congres la "Temeșoaara", cu ani in urma si cum, la plecare, i-au fost inmînate si lui si unei alte colege, cite o sacosa (stil "punga de 1 leu" cu o sticla de vin rosu, o sticla de vin alb si o sticla de 2l de Sprite.
E. n-a inteles "rostul lucrurilor" românesti si, nici una-nici alta, pastreaza vinurile si lasă sticla de Sprite in aeroport.
Colega lui insa le-a luat cu ea pe toate.
Ajunsa acasa, seara tîrziu, si-a desfacut femeia bagajul si a pus sticla de Sprite in frigider.
Doua zile mai tîrziu, in miez de noapte, se tîraste pina la frigider, apuca sticla cu Sprite si o arunca pe git cu sete. Trezire imediata si inflacarata.
Abia cînd i-a auzit povestea avea sa inteleaga E. cum e cu sticla de Sprite / Borsec în Romania.
Si sa retraiasca momentul, din nou, peste ani, cu prietenii mei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu