luni, 18 martie 2013

O săptămînă la Praga (3)

De dimineata pîna seara, pe soare sau pe zapada, Praga magica, romantica, surprinzatoare... între baroc si art nouveau, între trecut si prezent...


Praga
Ma plimb pe strazi si stradute pîna nu ma mai pot tine pe picioare, e frig, e martie în calendar, dar e ianuarie afara si soare cu dinti, Mahler si Dvorak îmi rasuna în pasi si, vag, imi imaginez romanele lui Kundera petrecîndu-se aici.

Ceha e necitibila si nepronuntabila pentru mine, dar cehii vorbesc toti engleza si e usor sa fii turist la Praga.
Tramvaie vechi (din care avea si Bucurestiul), cladiri ramase intacte peste timp (nemtii au cucerit Cehia relativ repede : arhitectura Pragai a ramas relativ neatinsa de bombardamente, iar, mai tîrziu, nici un descreierat nu le-a sters istoria, asa cum s-a întîmplat cu centrul Bucurestiului).

Praga
Strazile sînt extrem de curate (maturatorii apar peste tot, dis-de-dimineata)
Turistii sînt si ei pretutindeni, ca în celelalte mari capitale europene. De altfel, erau atît de multi acum, în martie, încît nu îndraznesc sa-mi imaginez cum este Praga în august.

Praga e viu colorata, fatadele au fost renovate practic peste tot, orasul e vesel si oamenii lui par destinsi : din nefericire, ca mai în toate tarile estice, cehii nu zimbesc foarte mult (si ospatarii si vînzatoarele, la fel ca în Romania, uita sa aiba un zîmbet pe fata), dar nici nu se comporta trepidant, precum parizienii.

Praga
Praga
Praga are multime de galerii si pasaje care scurteaza drumul între strazi si stradute. Multe afiseaza o arhitectura art déco sau cubista :

Nu e Italia, e... Praga (Passage Adria, 1924)
Praga e romantica atunci cînd ploua, Praga e romantica atunci cînd ninge, Praga e romantica sub soare, Praga e romantica dimineata si romantica seara. Praga e atît de romantica...

Praga - Turnul de pulbere

Oamenii sînt amabili si politicosi si nu par grabiti.
Cafenelele sînt pline, cehii par sa se simta bine la ei acasa. Firesc confortabil.

Praga e un oras scump - surprinzator de scump, aproape la fel de scump precum Parisul.
Se plateste intrarea în orice este de vizitat : biserici, castele, desigur muzee si pîna si trecerea pe o straduta pitoreasca de lînga Prazky Hrad (Castelul Pragai).
Oare cehii platesc mai putin impozit din cauza asta ?

Preturi
Daca o cafea este putin sub 2 euros peste tot, un prînz simplu se învîrte mai mereu în jur de 20 euros, în mod modest (un fel, apa minerala, cafea). Fara a pune la socoteala hotelul, un turist modest va consuma în jur de 100 de euro pe zi.

Cumparaturi :
Magazinele (de suveniruri) vînd peste tot cristal de Boemia. Cel mai adesea kitch, cu înflorituri aurii si colorate, cu floricele de sticla lipite ici si colo.
Apoi bijuterii cu pietre de granat, supra-evaluate turistic.

Restaurante :
Pitoresti sau moderne, restaurantele au, în general un serviciu rapid, politicos si corect.
Cele mai multe mîncaruri tipice sînt bazate pe carnea de porc sub toate formele ei (nu întotdeauna foarte proaspata : aveam sa ma aleg cu o urticare dintre cele mai infloritoare, din cauza careia promitatorul spa al hotelului nostru a ramas neîncercat). 
Portii uriase : farfuriile nu sînt de dimensiuni normale, ci adevarate platouri. Doua persoane pot imparti în mod confortabil o portie de orice. Dar nu se face.
Prajiturile sînt apetisante si gustoase, feliile de tort de dimensiuni... casnice. Cremele cu unt mai degraba decît cu frisca.
Berea e buna si variata (cea bruna delicioasa si nu foarte alcoolizata).
Pîinea : absolut delicioasa peste tot.
De încercat tipica "brînza pentru bere", servita cu catei de usturoi alaturi - savuros si solid aperitiv ceh - de evitat înainte de concert.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu