luni, 11 martie 2013

Cină de confort (andive "jaruite")

Deși sîntem în martie și, pe aleea din fața clădirii, un cireș "iernatic" e deja in floare, astăzi a fost frig, un frig de vin fiert si de mamaliga aburinda, de foc care trosneste si miroase a rasina.
A fost un azi cu cer albicios a ninsoare (de altfel, la vreo oră de Paris, în Normandia, a nins).
La vreme de iarnă, cină de iarna deci pentru astă seară : andive la cuptor.
Iată rețeta :

Cumpărături :
andive (se socotesc 2 andive de persoana/sînt suficiente, veți înțelege ușor de ce)
1 pachet de unt (care, de fapt, nu se va folosi tot)
jambon (șuncă de Praga) - atîtea felii cîte andive
1 lămîie
200 g brînză rasă (Emmental sau cașcaval)
făina (3 linguri)
sare, piper
 
Timp de preparare : 20 minute
Timp de coacere : 35 minute
Mod de preparare :

Se spală andivele, repede, în apă rece. Li se taie puțin vîrfurile și puțin din cotor.
Într-o tigaie groasă, tip wok sau direct în oala cu presiune (dar fără coș și fără a o aduce sub presiune), se topesc lent 20g de unt. Se așează apoi andivele, se stropesc cu suc de lămâie și se pun bucățele de unt peste si printre ele (se folosesc cam 100g de unt pentru asta). Se adaugă 2 ceșcuțe (pentru cafea) de apa si un praf de sare.
Se acoperă cu un capac și se lasă la foc puternic 10 minute.
Se descoperă și se mai lasă încă 10 minute.


În acest timp, se pregătește un sos béchamel :
Se încălzește lapte, cît să fie fierbinte - 250 ml
Într-o crăticioară, se topesc, la foc mic, 40g de unt. Cînd este topit, se adaugă, în ploaie, încet și una cîte una, 3 linguri de făina, în timp ce se amestecă foarte repede, pentru a nu se face cocoloașe. După ultima lingură de făina, se mai amestecă vreo 10 secunde, apoi se adaugă laptele fierbinte, bătîndu-se repede cu telul.
In mai puțin de un minut, se obține un sos cremos și lucios. Se ia de pe foc.




Cînd andivele sînt gata și cît de cît răcorite, atît cît să se poată lua cu mîna, se învelesc una cîte una în șuncă, așezîndu-se într-un vas care merge la cuptor (vasul va fi fiind uns cu puțin unt sau ulei înainte).







În cele din urmă, peste andive se pune sosul béchamel. și piper.



 

Tava se pune la cuptor (foc mediu, 190°C) timp de 30 de minute.
După acest interval, se presară generos Emmental sau cașcaval ras peste andive și se mai lasă încă 5 minute în cuptor, eventual sub grill.







Freamătă cînd sînt scoase din cuptor...pșșșș... ard și șoptesc, se răcoresc odată parașutate pe farfurie, au nevoie să răsufle 15 minute... absolut delicioase !

Un comentariu:

  1. Sunt minunate ca o operă de artă ieşită din mâinile unui artist de valoare! :)
    Cred că şi papilele gustative fremătau... pşşş...

    Citesc chestia asta acum, dimineaţă, când pe mine mă aşteaptă drept mic dejun un sandviş fad cu brânză, făcut în mare grabă, în agitaţia dimineţii înainte de a pleca de-acasă (sunt deja la lucru, iar micul dejun e bătut în cuie, nu pot schimba nimic).
    Există dreptate pe lumea asta? :)

    RăspundețiȘtergere