marți, 5 martie 2013

14 pacate matinale

Cum E. se tot duce în Anglia cu diverse treburi, mi s-a facut si mie dor. De Anglia si de Londra.
Asa ca am hotarît, împreuna cu buna mea prietena C....., sa ne oferim un weekend în capitala britanica în mijlocul lui iunie.
Una-doua ne-am rezervat biletele pentru Eurostar si un hotel corect.
Apoi ne-am pus problema daca vom lua micul dejun la hotel sau nu.
Si uite-asa m-am trezit ca îi explic lui C. în ce consta acest tipic "full English breakfast".

Considerat cel mai bun mic dejun, într-un studiu facut in 36 de tari în 2010, el este de-a dreptul o "institutie" in sine, o masa mai importanta decit toate celelalalte ale zilei (daca pentru celelalte gasiti un restaurant care sa fie si bun si cu preturi convenabile). Dar sa revenim la micul dejun.


In varianta lui cu totul completa, care se întîlneste, de altfel, din ce în ce mai rar (în general în hotelurile de calitate si în putinele excelente restaurante deschise la o ora matinala – unul din ele este "Simpson’s on the Strand",
micul dejun englezesc contine (cîte putin din fiecare si toate în acelasi timp) :




  1. poridge (toata lumea a auzit, nu-i asa, de acest celebru ovaz fiert cu apa, peste care, dupa dorinta, se poate adauga lapte)


porridge via bbcgoodfood.com

2.  cafea sau ceai (Breakfast tea, de exemplu);
3.  suc de portocale;
4.  marmelada sau gem sau dulceata;
5.  pîine (alba sau neagra), usor prajita;
6.  unt;
7.  oua (fierte, ochiuri, sau omleta (acea omleta numita " scrambled ", adica in care ouale nu-si pastreaza forma de "clatita", ci devin dezordonate, ca strivite cu furculita);
8.   bacon (sunca afumata si prajita, cu bucati de grasime în ea…);
9.   fasole gatita (nu, fara afumatura !);
10.  o jumatate de rosie, coapta la cuptor;
11.  cîteva ciuperci albe (champignons de Paris), prajite;
12.  hash brown (din ce în ce mai des întîlnit, desi este, la origine, un produs american sau, mai rar în hoteluri, bubble and squeak;

Hash brown-ul este un fel de turta de cartofi (cartofi rasi, amestecati cu ou si cu ceapa si apoi prajiti)



Hash brown (photography by Felicity Cloake via www.guardian.co.uk)

Bubble and squeak este o turta facuta din diverse legume din care se face o turta (resturi ramase de la cina de seara dinainte) – rar întîlnit în locurile publice ;
13. o felie de black pudding
      Black pudding-ul este un cîrnat facut din carne de porc si sînge (cam ca sîngeretele de la noi), servit în general prajit;

14. Cumberland saussage
Cîrnati din regiunea Cumbria (nord-vestul Angliei), introdusi, se pare, in regiune, inca din secolul XIX de catre minerii nemti, si care, în 2011, si-au cîstigat dreptul la " denumire protejata " - tot asa cum o au, în Regatul Unit, smîntîna groasa din Cornwall (clotted cream) si brînza Stilton. Au un gust specific, dat, în special de cimbrul pe care îl contin.



Cumberland saussage via bbc.co.uk

Si, daca, dupa un " full English Breakfast " mai sînteti în stare sa luati prînzul, atunci cu siguranta el va fi tardiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu